stropna svetilka

Svetila za notranjost našega doma

Dobra osvetlitev notranjih prostorov našega doma je izredno pomembna iz številnih razlogov. Kakovostna stropna svetila nam bodo omogočila, da bo v vsakem prostoru dovolj svetlobe. S tem se zniža možnost nezgod in ustvari prijetna atmosfera v dnevni sobi, kuhinji, hodniku in drugih prostorih ter sobah. Obenem pa bomo svetlobo uporabili pri raznih aktivnostih, kot so branje, učenje, pospravljanje ipd. Lahko bi rekli, da je dobro osvetljena hiša bolj varna in prijetna za bivanje. Je pa res, da si je dandanes težko izbrati primerno svetila za na strop, če ne poznamo njihovih prednosti in tehnologij, ki jih uporabljajo.

Moč, ki jo mora imeti stropna svetilka

Vsak prostor potrebuje določeno moč osvetljave. V nekaterih primerih je ena stropna svetilka popolnoma dovolj, v drugih pa jih bomo potrebovali več. Dejansko pa je tako, da več svetil, kot jih bomo imeli, višja bo poraba električne energije. Če ekonomično uporabljamo luči v našem domu, lahko veliko prihranimo pri stroških. Obstajajo pa tudi novejše stropne svetilke, ki uporabljajo LED žarnice in imajo izredno majhno porabo električne energije. 

Priporoča se, da je posamezna svetilka zmožna proizvesti vsaj 250 lumnov svetlobe na kvadratni meter. To moč lahko razpršimo čez več luči, v kombinaciji z drugimi svetilkami ipd. Če pa želimo opremiti sobo, ki ne potrebuje veliko svetlobe, pa lahko izberemo stropno svetilko z manj moči ali s prilagodljivim nivojem svetlobe.

LED svetila so zelo energijsko učinkovita

Moderna svetila za strop uporabljajo napredno LED tehnologijo. To pomeni, da se v njih ne nahajajo žarnice, ampak polprevodniki, ki so narejeni iz različnih kovin. Ko električna energija prehaja čez omenjen polprevodnik, ta prične žareti. Pri tem se ustvari močna svetloba. Velika prednost pa je ta, da imajo LED svetila zanemarljivo porabo električne energije. Če jih primerjamo s klasičnimi halogenskimi izvedbami, porabijo približno 90% manj električne energije. Obenem pa se samo 10% energije spremeni v toploto, ki jo svetilo LED oddaja. 

Pogosto je tako, da se lahko LED svetil brez težav dotaknemo, saj so hladna na dotik. To ne velja za številne reflektorje in močnejša svetila, vendar je načeloma tako, da so veliko bolj varna v okolju, kjer se nahajajo otroci in živali.

Nadometna stropna svetila

Uporaba nadometnih stropnih svetil je zelo priljubljena. Zavzamejo zelo malo prostora in razbijejo monotono obliko stropa v starejših in novejših domovih. Potrebujejo zelo malo vzdrževanja, kar je še posebej res pri LED izvedbah. Te lahko brez težav delujejo tudi do 50.000 ur. Seveda je veliko odvisno od vrste stropnega svetila, pogostosti njegove uporabe, moči ipd.

Najbolje je, če nadometna stropna svetila uporabljamo v prostorih, ki ne presegajo višine treh metrov. Seveda ni nič narobe, če jih namestimo na višje strope v hodnikih, dnevnih sobah ipd., vendar bomo morda ustvarili občutek praznine, kot da je preveč prostega prostora ostalo nedotaknjenega.

Vgradne stropne svetilke

Dandanes lahko opremimo vsak prostor v našem domu z vgradnimi svetili. Slabost tega je ta, da je potrebno v sam strop izvrtati luknjo v obliki nosilca svetila. Prednost pa je ta, da nam nudijo neverjetno urejen in čist videz stropa ter tudi celotnega prostora v katerem se nahajajo. 

atraktivne stropne svetilke
Dandanes lahko opremimo vsak prostor v našem domu z vgradnimi svetili.

Vgradne stropne svetilke so idealne za prostore, kjer je strop nizek. Ker ne zavzamejo skoraj nič prostora na stropu, jih lahko postavimo v manjše kopalnice, otroške sobe, kleti, podstrešja ipd. Priporočljivo je, da poskrbimo za dobro izolacijo prostora, kjer bomo imeli nameščene svetilke v stropu, saj se lahko drugače v njih prične nabirati veliko vlage.

Viseča LED svetila

Idealno ambientalno svetlobo je v našem domu težko ustvariti. To je še posebej res, če želimo osvetliti le del sobe, kjer želimo funkcionalno ali drugačno svetlobo. Omenjeno nalogo nam lahko pomagajo doseči viseča LED svetila. Uporabljamo jih lahko v večini prostorov v našem domu. Najbolj pogosto pa jih številni ljudje namestijo v kuhinjo, sobo in tudi hodnike.

Moramo se zavedati, da viseča LED svetila niso lestenci. Lahko jih uporabljamo v kombinaciji z drugimi viri svetlobe, saj so namenjeni, da osvetlijo le del sobe, kjer se nahajajo. Manjše izvedbe omenjenih svetil lahko uporabljamo v delih hiše, kjer potrebujemo funkcionalno svetlobo. Lahko pa jih tudi razporedimo tako, da nam nudijo dovolj svetlobe za manjše in večje prostore v naši hiši.

led stropna svetila v vsak dom
Lestenci dodajo veliko osebnosti našemu domu.

Lestenci se ponašajo z veliko osebnosti

Lestenci so izredno popularna stropna svetila, ki se uporabljajo že stotine let. Sčasoma so jih zamenjala manjše izvedbe stropnih svetil. Zadnja leta pa postajajo vedno bolj popularna, saj uporabljajo LED žarnice. Obenem pa so postala veliko bolj cenovno dostopna in na voljo v številnih oblikah, velikostih in drugih lastnostih.

Lestenci dodajo veliko osebnosti našemu domu in s tem tudi ustvarijo edinstveno atmosfero. Smiselno jih je namestiti v večje prostore, kjer potrebujemo veliko svetlobe. Je pa tudi res, da lahko najdemo manjše lestence, ki jih je mogoče uporabiti tudi v manjših spalnicah, dnevnih sobah ipd.

Vedno je priporočeno, da izberemo LED svetila za naš dom, saj nam bodo pomagala prihraniti veliko električne energije in s tem povezanih stroškov. Ker imajo dolgo življenjsko dobo, jih tudi ne bo potrebno neprestano oskrbovati z novimi žarnicami. To pa je velika prednost, če imamo luči v našem domu nameščene na težko dostopnih mestih.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *