Toplotna črpalka zrak voda za ogrevanje doma.

Topel in udoben dom v vsakem letnem času

Današnji časi od nas zahtevajo, da poskrbimo za najbolj učinkovit način ogrevanja naše hiše. Na voljo imamo še vedno ogromno peči, kotlov na drva ipd. Vedno večjo popularnost pa pridobiva toplotna črpalka zrak voda, saj lahko ogreva tudi že obstoječe radiatorje. Predstavlja odlično nadgradnjo za nove in starejše nepremičnine, saj ni potrebe po popolni prenovi sistema ogrevanja. Nanjo lahko priklopimo starejše in novejše bojlerje, radiatorje ipd. To pomeni, da lahko črpalko zelo hitro namestimo in pričnemo uporabljati. Ker porabi zelo malo električne energije, je to odlična investicija za ogrevanje hiše na dolgi rok.

Ekonomičen način pridobitve tople energije

Klasična grelna telesa potrebujejo fosilna goriva za ustvarjanje toplote. Velika popularnost toplotnih črpalk zrak voda pa gre pripisati drugačnemu pristopu pri ogrevanju. Posamezna črpalka pridobi vso energijo iz zunanjega zraka. Res je, da ima vgrajene električne grelce, vendar jih načeloma ne uporablja, saj ni potrebe. Energija iz zunanjega zraka se vpije v hladilni plin, ki se pretaka po notranjosti toplotne črpalke. Nato pa ga stisne kompresor in s tem povzroči njegovo hitro ogretje. To je izredno hiter in učinkovit proces, ki porabi presenetljivo malo električne energije.

Toplotne črpalke so zelo energijsko učinkovite.
Toplotne črpalke zrak voda so izredno energijsko učinkovite in porabijo zelo malo elektrike.

Visoka energijska učinkovitost toplotnih črpalk

Tehnologija HVAC sistemov je močno napredovala v zadnje nekaj letih. Moderne klimatske naprave in tudi toplotne črpalke lahko ustvarijo iz enega kW – kilovata energije skoraj trikrat toliko toplote, ko jo električni kalorifer ali drugi klasični grelci.

Navadna toplotna črpalka zrak voda brez težav napaja naše radiatorje, bojlerje in druge naprave. Pomembno pa je, da vedno vnaprej opravimo izračun moči toplotne črpalke. Tako zagotovimo, da bomo kupili dovolj močno napravo, ki bo brez težav oskrbovala naše celo hišo. Za pomoč lahko zaprosimo strokovnjaka, kjer nameravamo napravo kupiti.

Talno gretje na bolj učinkovit način

Vsaka nepremičnina ima drugačne zahteve za ogrevanje. Vedno bolj pogosto pa želijo lastniki svojih domov imeti talno gretje. To pa zato, ker ima številne prednost, kot je višje udobje bivanja. Dejansko se je izkazalo, da so toplotne črpalke izredno učinkovite pri napajanju talnega gretja. To pa zato, ker je narejeno z večjo površino grelnih cevi, kot tudi nižjo zahtevano temperaturo, kot jo imajo druga grelna telesa.

Pogost je mogoče na že obstoječe talno gretje priklopiti toplotno črpalko. To je izredno učinkovito, saj močno poceni in pospeši vgradnjo novejšega ter bolj učinkovitega sistema ogrevanja.

Priljubljenost talnega gretja in toplotnih črpalk narašča.
Vedno več uporabnikov se odloči za talno ogrevanje in toplotno črpalko zrak voda.

Inverter kompresor nudi najvišjo učinkovitost delovanja

Novejše toplotne črpalke uporabljajo inverter kompresor. Njegova največja prednost je v samem delovanju. Kompresor se prilagodi našim potrebam ogrevanja, zato večinoma deluje pri nizkih obratih. To pomeni, da porabi veliko manj električne energije, kot bi jo sicer. Obenem pa podaljšuje življenjsko dobo črpalke, saj njene mehanične komponente delujejo pri optimalnih obratih.

Dvojni inverter kompresor za boljše ogrevanje

Novejše toplotne črpalke zrak voda vsebujejo dvojni kompresor. S tem se omogoči, da naprava deluje pri zelo nizki temperaturi od 15°C do -25°C. Obenem pa je mogoče, da vodo otopli do temperature 80 °C v bojlerjih in drugih grelnih telesih. Zaradi izredne grelne moči, je mogoče tudi ogrevati večje hiše in druge nepremičnine. Kot prej povedano, je potrebno vnaprej opraviti izračun moči toplotne črpalke, da zagotovimo primerno grelno moč. 

Pomembno se je zavedati, da več kot imamo komponent gretja, kot so talno gretje, bojlerji, radiatorji ipd., višjo moč toplotne črpalke bomo potrebovali.

Svoj dom lahko s toplotno črpalko tudi hladite.
Prostore v svojem domu lahko s toplotno črpalko ogrevate ali hladite.

Hlajenje s toplotno črpalko

Pogosto spregledana dodatna zmogljivost nekaterih toplotnih črpalk je hlajenje. Želeno lastnost moramo zaupati prodajalcu črpalke, ki nam bo najbolje svetoval o primerni izvedbi. Dejansko pa lahko svoj dom tudi hladimo s toplotno črpalko zrak voda v poletnih mesecih. 

Prostori, ki jih želimo hladiti, morajo imeti nameščeno notranjo enoto za hlajenje, ki je zelo podobna notranjim enotam klime. 

Če že imamo nameščene klimatske naprave, jih lahko pustimo. Nič ni narobe, če imamo oba sistema nameščena v hiši, če jih uporabljamo pravilno.

Dolga življenjska doba toplotnih črpalk

Delovanje toplotne črpalke je sila preprosto. Je pa res, da vsebuje mehanične komponente, ki se lahko izrabijo. Novejše izvedbe črpalk so izredno obstojne, saj uporabljajo hidravlične ležaje za ventilator in kakovostne komponente, ki sestavljajo kompresor. S tem se omogoči najdaljše delovanje posamezne naprave, ki brez težav zdrži od 10 do 20 le uporabe. Nekateri proizvajalci, kot je Hitachi, nudijo več-letno garancijo na svoje naprave, če seveda redno opravljamo servise preko pooblaščenega serviserja.

Življenjska doba delovanja toplotne črpalke je tudi odvisna od naprav, ki jih napaja. Več naprav, kot imamo na njo priklopljenih, manjša bo njena doba delovanja. Zato je pomembno, da če potrebujemo tudi talno gretje, da kupimo močnejšo izvedbo črpalke, ki bo brez težav pokrila naše potrebe po ogrevanju in morda tudi hlajenju.

Dom lahko ogrevate ali hladite s toplotno črpalko zrak voda.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *