kapljični namakalni sistemi

Učinkovita dostava vode za vrtove in večje zelene površine

Gojenje različnih rastlin na manjši ali večji površini zahteva redno zalivanje. Skoraj nemogoče pa je poskrbeti, da bi na roke enakomerno zalili vso zelenjavo, sadje, zelišča ipd. Težava je še večja, če to počnemo v večjem obsegu kmetovanja ipd., saj je potrebno oskrbeti z vodo veliko zemlje. Zadnje čase pa se je izkazalo kapljično namakanje kot izredno učinkovito. Pomaga nam prihraniti stroške z vodo kot tudi čas, saj omenjen sistem deluje samodejno. Večinoma ne zahteva človeškega nadzora, saj deluje z nizkim pritiskom, kar močno zmanjša možnost poka cevi, zglobov vodnih cevi in drugih delov, ki sestavljajo celotnem namakalni sistem.

Manjša poraba vode

Velika prednost vseh kapljično namakalnih sistemov je nizka poraba vode. To je zelo priročno, saj zmanjša stroške vzdrževanja vrta ali večje kmetijske površine. Obenem pa je narejeno tako, da porabi točno toliko vode, kot jo namenimo za rastline. To nam omogoča določanje natančne mere zalivanja za potrebe različnih rastlin.

Moderni sistemi kapljičnega namakanja so približno 90% učinkoviti. Kar pomeni, da se pri zalivanju izgubi največ do 10% vode. Tako je to eden izmed najboljših sistemov za oskrbo večjih in manjših površin, kjer želimo učinkovit in cenovno ugoden način zalivanja. Ker je mogoče nadzirati količino vode, lahko natančno določimo koliko jo prejme vsaka rastlina. Tako voda doseže koreninski sistem rastlin, kar jim omogoča hitrejšo rast in boljšo odpornost na visoke temperature.

kapljično namakanje
Moderni sistemi kapljičnega namakanja so približno 90% učinkoviti.

Bolj zdrava zemlja in rastline

Prevelika količina zalivanja lahko povzroči številne negativne posledice na našem vrtu. Tudi, če smo zelo pazljivi, se lahko voda prične stekati na določene predele našega sadovnjaka, rastlinjaka ali druge površine, kjer se nahajajo rastline. S tem se prične erozija zemlja. Obenem pa ključni minerali in druge surovine stečejo globlje v zemljo, kjer jih koreninski sistem rastlin ne doseže.

Napredno kapljično namakanje pa ne povzroča erozije zemlje. To zagotovi tako, da uporablja le toliko vode, kolikor jo dejansko potrebujejo rastline. S tem se tudi močno zmanjša možnost nastanka bolezni, plesni in drugih neželenih elementov. Ker voda prispe samo do korenin, je zelo malo možnosti, da bi rastline postale bolne ali razvile bolezni, zaradi prevelike vlažnosti.

Kapljično namakanje je mogoče prilagoditi našim potrebam

Oskrba večjih obdelovalnih površin, kjer raste zelenjava, sadje in druge rastline, je vedno težje oskrbeti z vodo. To še posebej velja v primerih, ko je teren neporavnan in je sestavljen iz veliko vzponov ter padcev. Ker pa je kapljični namakalni sistem zelo prilagodljiv, pa z neravnim terenom nima težav. Mogoče ga je postaviti po zemlji z različno topografijo. Tudi sama tekstura zemlje ne povzroča težav, saj lahko posebej prilagodimo količino zalivanja za vsak del našega vrta ali kmetijske površine.

Pomembno pa je kakšne cevi uporabljamo. Moderne alkaten cevi so izredno odporne na vročino, mraz, UV žarke in druge naravne elemente. Obenem pa brez težav tudi prenesejo visok pritisk vode. Zato se jih uporablja v različnih sistemih zalivanja.

Alkaten cevi so zelo zanesljive

Moderna ponudba cevi za zalivanje in namakalne sisteme je zelo bogata. Izbiramo lahko med različnimi materiali, ki se med seboj precej razlikujejo. Vedno bolj popularne pa so alkaten cevi, ki se jih uporablja v različnih industrijah. Narejene so iz izredno močne in fleksibilne plastike, ki je odporna na vse naravne elemente kot tudi fizične udarce.

Omenjene cevi so poznane tudi pod kratico MDPE. Na voljo so v številnih velikostih in dolžinah. Odporne so na korozijo, kar je idealno za neprestano pretakanje vode v zalivalnih sistemih in drugje, kjer potrebujemo kakovostne in vzdržljive cevi.

Alkaten cevi je mogoče hitro namestiti

Visok nivo fleksibilnosti je zelo velika prednost vseh alkaten cevi. Ker jih lahko do določene mere zvijamo in prilagodimo razgibanemu terenu, so idealna izbira za vse vrtnarje in kmetovalce. Pri namestitvi cevi ne potrebujemo nobenih naprednih orodij ali tehnik postavitve cevi. Tako imamo močno olajšano delo pri povezovanju cevi preko različnih zglobov in drugih priključkov, ki so del sistema za namakanje. S tem je mogoče prihraniti veliko količino dela in stroškov, ki bi drugače nastali pri namestitvi namakalnega sistema.

kapljični namakalni sistem z alkaten cevmi
Visok nivo fleksibilnosti je zelo velika prednost vseh alkaten cevi.

Zanesljive in vzdržljive cevi

Material MDPE, iz katerega so narejene alkaten cevi, je izredno vzdržljiv. To tudi pomeni, da ga je mogoče namestiti na in pod zemljo, kjer je veliko vlage, visoka vročina, zmrzal in drugi bolj ostri pogoji. Tudi v zimskih temperaturah bo voda le stežka zmrznila v omenjenih ceveh. Zato jih lahko brez težav pustimo izpostavljene elementom narave v vseh letnih časih. Seveda pa se je potrebno vnaprej pozanimati o lastnostih cevi, ki jih nameravamo kupiti. Načeloma pa je tako, da cevi MDPE brez težav vzdržijo visoke in nizke temperature.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *