Zložljiva postelja v omari kot del funkcionalnega pohištva

Dvižna oziroma zložljiva postelja v omari predstavlja kos funkcionalnega pohištva, saj na eni strani opravlja nalogo udobnega ležišča, na drugi strani pa njena zasnova z dvižnim sistemom zagotavlja optimalno izrabo površin v kateremkoli prostoru. Takšno zložljivo ležišče zatorej ni omejeno za namestitev le v spalnicah, vendar je zaradi svoje nevidne in skrite zasnove primerno tudi za vgradnjo v delovnih kabinetih, dnevnih sobah, pisarnah in drugih prostorih. 

Skrita dvižna postelja, ki je vgrajena v določen del pohištva, je enostavna za uporabo, saj ležišče z okvirjem zavrtimo na enem od štirih vodoravnih robov, običajno na podnožju, in ga tako dvignemo in shranimo v navpični položaj, kjer se ploskev pod ogrodjem popolnoma prilega dimenzijam vgradnega pohištva na steni. Pohištvo Tekavčič nudi ojačane in stabilne okvirje in ogrodja zložljivega ležišča, pri čemer mizarji uporabijo lahke lesene ali kovinske materiale, ki omogočajo enostavno in fizično nenaporno dvigovanje in zlaganje.  

Nevidna ležišča v stenskem pohištvu optimizirajo velikost prostora 

Na splošno velja, da se velikost bivalnih prostorov zmanjšuje. Stanovanja tako postajajo vedno manjša, pri tem pa se poraja vprašanje, ali lahko v omejene bivalne površine namestimo prav vse pohištvene elemente in kose, ki jih potrebujemo za vsakodnevno življenje. 

Lastniki garsonjer in enosobnih stanovanj zato iščejo načine, kako bi na najbolj optimalen način prihranili na prostoru. Prav zato zložljiva in skrita postelja v omari predstavlja odlično rešitev za prostorsko stisko. Pri tem pohištvo Tekavčič nudi prilagojene stenske pohištvene elemente, ki se v dimenzijah, barvah, oblikah in materialih prilegajo v katerikoli prostor in se dopolnjujejo s slogom in ostalimi elementi notranje opreme. Tako lahko skrita dvižna ležišča vgradimo v:

  • pisarno ali poslovni prostor 
  • fitnes prostor
  • kabinet
  • manjšo sobo za goste
  • otroško sobo
  • turistične apartmaje
  • ateljeje

Različni modeli zložljivih enojnih ali dvojnih ležišč 

Pohištvo Tekavčič nudi zložljiva ležišča, ki so vgrajena v različne stenske sisteme, pri čemer lahko izbiramo med enojnimi ali dvojnimi oziroma zakonskimi posteljami. Vsem stenskim pohištvenim sistemom z vgrajenimi ležišči pa je skupno to, da omogočajo, da se celotno ogrodje z okvirji popolnoma skrije v steno. 

Pri tem je bistveno, da postelja v omari hkrati zagotavlja več bivalnega prostora, ko je ne potrebujemo, ter da so pri tem pohištveni elementi na steni tudi funkcionalni, kar lahko dosežemo z vgradnjo dodatnih polic, predalov, omaric in drugo. V splošnem pa stenske sisteme z vgrajenimi ležišči delimo na: 

  • Zložljivi stenski sistemi, oblikovani v elegantne knjižne police: čez dan knjižne police prekrivajo vzmetnico, skrito v steni. Ko s pomočjo vzmetenega mehanizma spustimo ogrodje h tlom, se tudi police na spodnji ploskvi ležišča premaknejo h tlom, vendar se tal ne dotikajo. 
  • Kavč postelja: pohištvo Tekavčič nudi elegantne kavče različnih oblik, ki se s pomočjo dvižnega sistema spremenijo v enojno ali dvojno ogrodje z udobno vzmetnico. Le-to je  z zgornjimi okvirji vpeto v stenski pohištveni blok. Ta pohištveni sistem je najbolj primeren za namestitev v dnevnih sobah.  
  • Zložljivi stenski sistemi, primerni za večja ogrodja: nekatera dvojna zložljiva ležišča so skrita v večjih elegantnih omarah, ki imajo dvojna visoka vrata. 

Na kakšen način deluje mehanizem zložljivih ležišč? 

Ko je zložljiva postelja v omari zaprta oziroma skrita v steni, ni nevarnosti, da bi padla na tla, saj varno stanje v navpičnem položaju varuje blokadni mehanizem, ki je zataknjen v ogrodje. Ta edinstvena funkcija najsodobnejših batnih sistemov preprečuje, da bi se ogrodje z vzmetnico nenamerno odprlo in nepravilno spustilo na tla. 

Pohištvo Tekavčič je za varno uporabo zložljivega ležišča v steni zasnovalo tudi uravnotežene mehanizme znotraj ogrodja, ki so primerni za vsakodnevno uporabo in ne potrebujejo prilagoditve. Prav tako so ti mehanizmi zadolženi za to, da ležišče ob spuščanju mehko pristane na tleh, ne da bi pri tem poškodovalo tla ali preprogo. 

Preberite si še naslednji članek: Izbira primernega umivalnika za našo kopalnico

Če prenavljate kopalnico ali ste si ravnokar omislili novo, dobro razmislite, kakšen umivalnik potrebujete. Kopalniški umivalniki so na voljo v različnih stilih, barvah, oblikah, velikostih in materialih.

Pohištvo Tekavčič z izdelki za estetski dekor sobe  

Mizarstvo in pohištvo Tekavčič nudi različne modele zložljivih ležišč z vzmetnicami, kjer je mogoče nekatere dodatne funkcionalne in estetske elemente naročiti po meri in želji kupca. Tako lahko izbiramo med široko paleto lesenih okvirjev, vgrajeno razsvetljavo, dodatnimi policami, omaricami in večjimi vgradnimi prostori za shranjevanje večjih odej in blazin. Svetila pa so vgrajena na zunanjo ploskev lesene stene. 

Poleg tega je postelja v omari na voljo v različnih odtenkih, barvah in materialih, kot je naravni les, kovinska konstrukcija ali pa dodatno lakirana površina v različnih barvah. Pri tem so vzmetnice na ležišču zelo udobne, saj so narejene iz kakovostnih materialov. Dekorativni elementi pa vključujejo različne vzglavnike, blazine in prevleke.    


 

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *