Pred nakupom preverite tudi zračnost otroške čelade

Kadar otroku kupimo novo kolo ali poganjalca, ga običajno opremimo tudi z zaščitnimi sredstvi: ščitniki in čelado. Pri nakupu otroške kolesarske čelade večina staršev pazi predvsem na ceno, otrokom pa je pomemben videz čelade. S tem seveda ni nič narobe, a vendarle je treba najprej pomisliti na nekaj drugega: na velikost in druge primerne lastnosti, zaradi katerih bo uporaba prijetna in praktična.otroške-čelade


Varnost je pri otroški čeladi nekaj, kar je samo po sebi umevno, zagotavljajo pa jo certifikati, brez katerih se čelade v EU sploh ne smejo prodajati – torej glede tega, ali je čelada varna ali ne, potrošniku ni treba skrbeti. Tudi to, da mora biti čelada otroku prav oziroma se mora prilegati velikosti in obliki njegove glave, vsi dobro vemo. Najmanj pa smo pozorni na tisto tretje: druge lastnosti, ki se pogosto ne zdijo tako pomembne.
Ena teh je tudi zračnost otroške čelade (več o tem na http://otroskatrgovina.blogspot.com/2013/12/kvalitetne-otroske-celade.html). Pri vožnji s kolesom ali poganjalcem ne gre pozabiti, da se otroci večinoma vozijo poleti, ter da se zaradi poganjanja in dirjanja tudi precej znojijo. Kako pomembna je dobra zračnost čelade, nam bi lahko veliko povedali pediatri ali nevrologi. Ti vedo, da se glava ne sme pregrevati, zato je pri otroku ob povišani temperaturi tako pomembno, da dajemo otroku hladne obkladke. Zakaj? Ker otroci še nimajo popolnoma razvitega centra za uravnavanja telesne toplote in pride tako do pregrevanja – kar se pri otrocih do petega leta ob povišani temperaturi lahko konča tudi z neprijetnimi vročinskimi krči.
Glava se pri otrocih torej ne sme prekomerno segreti, kar bi bilo v čeladi brez zračenja nemogoče – nenazadnje je čelada zunaj plastična, v notranjosti pa obložena s stiroporom, ki res absorbira udarce, a je po drugi strani tudi odličen izolacijski material.
Pri nakupu otroške čelade torej v korist svojega otroka vedno izberite tako, kjer je za zračenje poskrbljeno z dovolj velikim številom zračnih odprtin oziroma zračnikov.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *