Otroške sobe naj poudarjajo individualnost

Sodobne sobe za dojenčke, otroke in mladostnike so precej drugačne od tistih v naši mladosti. Pa ne le zato, ker nam je na voljo veliko več pohištva, temveč predvsem zato, ker se starši ureditvi otroške sobe veliko bolj posvetimo. Vemo, kako pomembno je, da se otrok v sobi dobro počuti. To namreč pomeni, da se bo lahko v njej dobro igral in razvijal, se dobro učil in tudi dobro spal.otroška-soba
Atmosfera otroške sobe vsekakor ni odvisna samo od pohištva, temveč od tega, kako znamo prostoru vdihniti dušo. Pravzaprav je to povsem enako kot z drugimi prostori v našem domovanju. In če vemo, da je dnevni prostor takoj bolj prijazen in udoben, če mu dodamo zavese, kakšno blazino na zofo, lončnico in svečnik, potem velja tudi pri otroški sobi poskrbeti za detajle. A preden pridemo do njih, razmislimo o nečem nekoliko večjem: o stenah.
Vsak prostor omejujejo štiri stene, ki zavzemajo veliko površino, zato velja dobro razmisliti, kaj bomo s to površino storili. Bo ostala bela in dolgočasna? Ji bomo izbrali igrive barve? Jo porisali ali polepili s stenskimi nalepkami? Vsekakor se hitro najde rešitev, ki bo všeč tudi otrokovim individualnim željam. Tako si bo mlad športnik verjetno izbral športne motive, mlada plesalka plesne, veliko otrokom so všeč pravljice in risanke ter podobno. Pomislite torej na to, kaj ima otrok rad, ter v skladu s tem pripravite stene – izberite odtenke za osnovo in tudi dekoracijo oziroma poslikave.

Zdaj lahko nadaljujete z detajli drugje po sobi. Tisto, kar naj bi naredilo otroške sobe zanimive, ni pohištvo. To naj bi bilo skoraj neopazno, poudarek pa naj bi bil na dekorativi. Povsem nepomembno je na primer, kakšna je postelja, če je na njej zanimiva posteljnina. Ni pomembno, kakšna je omara, če je pred njo zanimiva preproga. Ni pomembno kakšna je pisalna miza, če visijo nad njo ljubki okraski. In vse to v usklajeno tako, da priča o otrokovih interesih in zanimanjih. Glasbenik ima na posteljnini svoj najljubši ansambel, na steni visi njegova kitara, nad mizo ima narisane note. Ljubitelj nogometa ima posteljnino in okrasne blazine z logotipom svojega najljubšega kluba, na steni na obešalnikih visijo njegovi trije pari kopačk, nad posteljo dres vzornika … Če je otrok bolj učenjaško usmerjen, mu skušajte sobo s poslikavami in drobnimi predmeti spremeniti v znanstven laboratorij, ljubiteljice princesk naj dobijo veliko puhastih blazin in rožnate barve, ljubiteljem živali sobo okrasite s kavbojskimi klobuki in podkvami, ljubitelju avtomobilov z registrskimi tablicami in pokrovi za platišča – in še marsikaj se boste domislili. Na takšen način postanejo otroške sobe prostori, v katerih se otroci radi zadržujejo in v katerih se počutijo dobro. To je prav zares njihov svet – urejen samo zanje.

Postelja v omari. Dvižno posteljo lahko kombiniramo s sedežno garnituro ali pisalno mizo. Preberi več …

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *